- دسته :
توهم زاها,قرصها,,
- تاریخ ارسال : پنج شنبه 14 آذر 1392
- بازدید : 1579
اكستاسی ؛ عامل نشاط یا سبب مرگ
قرص های نشاط آور ( اكستاسی) چیست؟
واژه اكستاسی را در لغت "نشاط و سرخوشی مفرط" معنا می كنند. علیرغم معنای لغوی فریبنده اكستاسی ، مصرف ماده غیر قانونی مذكور، عوارض ناگوار و غیر قابل جبرانی را به دنبال دارد. اكستاسی نام مصطلح و را یج (خیابانی) دسته ای از مواد است كه از لحاظ ساختار به متیلن دی اكسی مت آمفتامین 3و4 شبیه هستند كه به اختصارMDMA نامیده می شوند. نام های رایج و مصطلح لاتینMDMA یا اكستاسی در بین جوانان عبارت اند از: داروی عشق ، قرص شادی ، قرصX،Adam
این ماده از لحاظ تركیب و عملكرد، از یك سو شبیه مواد محرك از قبیل آمفتامین ها و از سوی دیگر شبیه مواد توهم زا مانندLSDاست. مواد محرك موجود در این ماده، نقش تحریك كننده داشته و باعث سرعت فعالیت سیستم عصبی می شوند از طرفی مواد توهم زای موجود در آن به طور خاص بر روی ادراك تأثیر گذاشته و باعث توهم شنیداری و دیداری می گردد. اكستاسی در مجموع یك ماده مصنوعی روان گردان به حساب می آید.
اكستاسی عموماً به صورت كپسول یا قرص های كوچك سفید، زرد و قهوه ای با طرح و اندازه های مختلف است.
مصرف این ماده به صورت قرص یكی از رایج ترین طریق استفاده آن می باشد ؛ ولی روش های غیر معمول دیگری مثل، تزریق، استشاق و... نیز وجود دارد.
آیا اكستاسی اعتیاد آور است؟
اكستاسی وابستگی جسمانی به همراه ندارد، اگر چه آثار بسیار سوئی بر روی بدن دارد. ولی مصرف این ماده، مصرف كننده را به تدریج یا به سرعت به سمت یك نوع اجبار در مصرف می كشاند و از لحاظ روانی وابسته می سازد.
تأثیرات آنی مصرف اكستاسی
در مورد تأثیر آنی اكستاسی دو نوع گزارش از سوی مصرف كنندگان اعلام شده است.
برخی از مصرف كنندگان اكستاسی گزارش می دهند:
1- مصرف اكستاسی باعث آرامش آنها شده و احساسات منفی را در آنها كنترل می كند.
2- احساس نشاط و لذت را در آنها افزایش می دهد و به آنها انرژی می بخشد.
3- احساس اعتماد به نفس و سرخوشی را در آنها افزایش می دهد.
دسته ای دیگر از مصرف كنندگان اكستاسی گزارش می دهند:
1- پس از مصرف دچار سردرد، خشكی دهان، انقباض چشم، پرحرفی، تاری دید و حالت تهوع شدید شده اند.
2- پس از مصرف دچار خشكی آب بدن و سیروز كبدی شده اند.
3- به اتاق های اورژانس كشیده شده و با مرگ دست و پنجه نرم كرده اند.
عوارض ناشی از مصرف اكستاسی
به طور كلی مصرف اكستاسی چه در افرادی كه در آغاز مصرف، گزارش مثبت داده اند و چه در افرادی كه گزارش منفی داده اند، اثرات سوء جبران ناپذیری را به دنبال دارد . برخی از این عوارض شامل موارد ذیل می باشد.
1- یكی از قسمت هایی كه به طور خاص تحت تأثیر اكستاسی یاMDMAقرار می گیرد لوب( لُب) فرونتال سربرال كورتكس است، یعنی بخشی در قسمت پیشین مغز كه برای تفكر به كار گرفته می شود. بنابراین مصرف اكستاسی، بر تفكر تأثیر سوء دارد.
2- قسمت دیگری كه به شدت مورد حمله و آسیب اكستاسی قرار می گیرد هیپوكامپوس است. یعنی قسمت عمیقی در مغز كه به "حافظه" كمك می كند.
3- مصرف اكستاسی موجب پراكنده شدن سروتونین می شود. سروتونین یكی از ناقلان شیمیایی مهم مغز بوده و باعث تعدیل و تنظیم خلق، فعالیت های جنسی، خواب و حساسیت نسبت به درد می شود، بنابراین پراكنده شدن آن اختلالاتی را در موارد فوق به وجود می آورد.
4- مصرف اكستاسی باعث از بین رفتن نرون یا نرون هایی می شود كه سروتونین را تولید می كنند و در نتیجه، مصرف آن كاهش شدید سروتونین مغز را سبب می شود.
5- اكستاسی به طور غیرمستقیم باعث كاهش مقدار زیادی دوپامین می شود. دوپامین یكی از ناقلان شیمیایی مهم مغز است و كاهش آن آمادگی ابتلا به پاركینسون را زیاد می كند.
6- اكستاسی مغز را آلوده به سموم شیمیایی می كند.
7- اكستاسی، مرگ های نابهنگام را به همراه دارد. طبق گزارش دانشگاه كرنر، در سال 1998، مرگ و میرهای بسیاری در اثر مصرف اكستاسی اتفاق افتاده است.
8- مصرف اكستاسی ناهماهنگی حركتی و لرزش شدید در اعضا بدن و در نهایت چشم را ایجاد می نماید.
9- مصرف اكستاسی پریشانی، افسردگی، اضطراب فراگیر، گمگشتگی، رفتارهای پرخاشگرانه سوء ظن، در طی دوران مصرف و یا حتی هفته ها پس از مصرف را باعث می شود.
10- مصرف اكتساسی موجب گرفتگی عضلات، تهوع، تاری دید، حركات سریع چشم و تغییرات شدید حرارتی در بدن می شود.
11- مصرف اكستاسی، باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون می شود. بخصوص در افرادی كه مشكلات قلبی وعروقی دارند.
12- مصرف اكستاسی باعث ظهور جوش هایی مثل آكنه در برخی افراد می گردد. لازم به ذكر است افرادی كه چنین علامتی را از خود نشان می دهند آمادگی شدیدی برای ابتلاء به مشكلات كبدی دارند.